Vuoden Tietoturvapäällikkö® 2023 on valittu


Vuoden Tietoturvapäällikkö® 2023 on Fortumin turvallisuusjohtaja Juha Härkönen. Voittajat julkistettiin Teknologia 23 -tapahtumassa TIVIAn ja Tietoturva ry:n ohjelmaosuudessa 9.11.2023 klo 10.30–11.00 TIVIA lavalla Messukeskuksessa.

Tietoturva ry on valinnut Vuoden tietoturvapäällikön vuodesta 2012 alkaen. Vuoden tietoturvapäällikön tunnustus myönnetään henkilölle, joka on ennakkoluulottomasti ja esimerkillisesti kehittänyt tietoturvan tai tietosuojan toimintatapoja sekä edellytyksiä organisaatiossaan tai omalla toiminnallaan merkittävästi edistänyt tietoturva-ammattilaisten verkostoitumista ja puolueettoman tiedon jakoa organisaatiorajojen yli.

Vuoden Tietoturvapäällikkö® 2023

Juha Härkösen ura on alkanut 1980-luvun puolivälissä tietoturvallisuuden parissa. Hän on ollut perustamassa ja johtamassa muun muassa Keskusrikospoliisin Kyberturvallisuusyksikköä 1990-luvulla, samalla hän perusti telekuuntelu- ja televalvontatoiminnot Suomeen. Viimeiset reilut 20 vuotta hän on toiminut vaativissa turvallisuuden eri osa-alueita sisältävissä johtamistehtävissä Fortumissa.

Hän on onnistunut menestyksekkäästi varmistamaan Fortumin liiketoimintojen turvallisuuden 2020-luvun keskeisissä haasteissa niin GDPR-implementoinnissa, koronaviruspandemian kuin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan osalta, jotka ovat vaatineet yritykseltä nopeaa reagointia. Fortum toimii tällä hetkellä 12 valtiossa, mikä myös edellyttää jatkuvaa turvallisuuteen liittyvää vaatimustenmukaisuuden toteuttamista ja sen osoittamista. Tästä Härkönen on saanut erityisesti tunnustusta.

Juha on osallistunut 90-luvulta alkaen kyperrikoslainsäädännön kehittämiseen kuten myös tietosuojasäännösten kehittämiseen erilaisissa työryhmissä. Hän ollut myös aktiivisesti mukana turvallisuusalan järjestöjen hallituksissa. Edellisen lisäksi hän on odotettu puhuja, joka pystyy jakamaan kymmenien vuosien kokemuksensa suorilla, konkreettisilla esimerkeillä kuulijoiden helposti ymmärtämään muotoon.

“Juha Härkönen on erinomainen esimerkki siitä, kuinka yhden Suomen keskeisimmän huoltovarmuuskriittisen yrityksen tieto- ja kokonaisturvallisuutta on kehitetty määrätietoisesti nopeasti toimintaympäristön muutoksiin reagoiden”, toteaa Tietoturva ry:n puheenjohtaja Tomi Marttinen.

Aiemmat Vuoden tietoturvapäälliköt

2022: Teemu Ylhäisi, OP Ryhmä
2021: Samuli Bergström, Verohallinto
2020: Teemu Mäkelä, Elisa Oyj
2019: Matti Parviainen, Espoon kaupunki
2018: Tomi Pitkänen, Neste Oyj
2017: Jari Pirhonen, Oy Samlink Ab
2016: Leo Niemelä, LähiTapiola-ryhmä
2015: Kimmo Rousku, Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori
2014: Helvi Salminen, Gemalto Oy
2013: Jani Arnell, Viestintävirasto
2012: Jyri-Petteri Aro, Maanpuolustuskorkeakoulu