Hakkeri-luovuus

 
Harva tietää tämän, mutta nuorena toivoin että minusta tulisi aikuisena hakkeri. Osittain tämä oli varsin romanttinen idea. Olin nähnyt elokuvia kuten Wargames (ja myöhemmin Sneakers) ja ahminut Gibsonin Sprawl-trilogian. Nuori mieli näki hakkerin uuden ajan supersankarina, pahana poikana jolla miltei oli supervoimia. Olin myös harrastanut (ahem) tietoturvajärjestelmien luovaa testausta. En ollut koskaan enemmän kuin pahainen “script kiddie”, enkä koskaan tehnyt mitään kovin pahansuopaa, mutta silti. 
 
Tajusin tosin aika äkkiä ettei koodaustaitoni riittäneet. Osasin minä vähän, tarpeeksi että ystäväni vaikuttui, mutta samalla tarpeeksi että tajusin miten vähän tajusin. Joten päätin jättää koodaamisen, ja tietoturvan kanssa leikkimisen, ja unelmat hakkeroinnista taakseni. Samalla kokemukseni tietoturvan kanssa oli opettanut minulle paljon. Ennen kaikkea se oli opettanut minulle erään tyyppisen hakkerin logiikan, sen miten etsiä järjestelmän heikkoja kohtia. Kiitän nuoruuden innostustani tätä kohtaan päivittäin.
 
Näin, koska osoittautui että hakkerointi toimii myös tietoturvan ulkopuolella. Kävin yliopiston, ja aloin nähdä että akateeminen maailma oli järjestelmä joka oli täynnä heikkouksia. Heittäydyin näiden hakkerointiin suurella innolla. Minusta tuli hyvä huomaamaan mitkä keskustelut mahdollisivat tehokkaat “exploit”:it. Katsoin journaaleja kuten hakkeri katsoo serveriarkkitehtuuria, ja löysin niiden heikot kohdat. Väittelin, tutkimuksella tietokonepiratismista (!), ja jatkoin hakkerointia. 31 vuoden kypsässä iässä olin professori, hautakivivirassa.
 
Koko urani on oikeastaan ollut vain hakkeroinnin toistamista. Löysin ammattipuhumisen, eikä kestänyt kauan kunnes löysin sen heikot kohdat ja hyväksikäytettävät prosessit. Minut kutsuttiin konsultoimaan, ja hakkeroin suuryritysten tavat toimia. Kerron mielelläni ihmisille että en oikeastaan tiedä paljoakaan mistään, minä olen vain oppinut miten turvajärjestelmiä murretaan, ja tämä on osoittautunut äärettömän tuottavaksi. 
 
Uskonkin että tietoturva-osaajat ovat paljon osaavampia kuin he ehkä edes itse tiedostavat. Heidän osaamistaan voi siirtää moneen kenttään, ja hyödyntää monella tavalla. Minä en tiedä kuin vähäsen, ja olen pystynyt käyttämään tätä ihan globaalilla tasolla. Luoja tietää mitä aidosti osaava henkilö voisi saada aikaan, muissa kentissä.
 
#hackdemocracy
#hackpoverty

#hacktheworld 

Kirjoittajan lyhyt Bio

 

Alf Rehn, Åbo Akademi

Alf Rehn on Åbo Akademin organisaation ja johtamisen (företagets organisation och ledning) professori. Tunnettu puhuja sekä kolumnisti on tuttu myös Thinkers 50 -listalta.


Palstasta:

Vieraskynä palstastalla käsitellään ajankohtaisia tietoturva- ja tietosuoja-aiheita. Kirjoittajina toimivat sekä Tietoturva ry:n yhteisöjäsenten edustajat että muut maamme mielenkiinoiset tietoturvapersoonat. Palstalla esitetyt ajatukset eivät välttämättä kuvaa Tietoturva ry:n kantaa tai esittäjiensä organisaatioiden virallisia kantoja.